
Er wordt niet veel over gesproken, pijn bij het vrijen. Het is vaak niet de reden waarmee iemand als eerste naar de prakijk komt. Het komt vaak bij doorvragen tijdens het intakegesprek of pas bij de vervolgafspraak ter sprake. Het blijft een gevoelig onderwerp en er heerst nog steeds een gevoel van schaamte over. Terwijl het er echt niet bij hoort en het is zeker niet iets om je voor te schamen. Het is daarom juist zo belangrijk om erover te praten en ermee aan de slag te gaan. Je bent echt niet de enige en het komt in alle leeftijdscategorieen voor.
De pijn kan op verschillende manier veroorzaakt worden.
Het kan tijdens het vrijen optreden, maar ook pas erna. Iets wat zo mooi hoort te zijn, wordt voor jou een vervelende situatie. Iets wat je nu misschien liever ontwijkt. De problematiek kan zich aan de buitenkant van de vulva bevinden of in de vagina. Maar ook processen in de buikholte kunnen klachten geven tijdens of na het vrijen. Dit zorgt voor een vicieuze cirkel, want door de pijn krijg je minder zin om te vrijen, er ontstaat stress en spanning en je gaat aan jezelf twijfelen. Hierdoor kunnen je klachten verergeren.
De redenen van pijn bij het vrijen kunnen zijn:
-Endometriose.
-Cystes/myomen/massa’s in de buik.
Dit kan een zogenaamde doorstoot pijn veroorzaken. De pijn zal dan op zijn hevigst tijden het vrijen zijn, maar ook daarna kunnen vrouwen uren, maar ook nog een paar dagen last hiervan blijven houden.
-Verklevingen.
Hiervoor geldt eigenlijk hetzelfde als bij de bovengenoemde afwijkingen.
-Droge slijmvliezen.
Vaak wordt hierbij gelijk gedacht aan vrouwen in de overgang, maar dit kan bij alle vrouwen voorkomen. Het is een veel voorkomende klacht. Ook vrouwen tijdens of na de behandeling van kanker kunnen last hebben van droge slijmvliezen.
-Geiiriteerde slijmvliezen.
Onstekingsreacties, veel last van afscheiding of schimmels, dan kunnen je slijmvliezen geiirriteerd zijn. Dit kan ervoor zorgen dat de pijn al bij het penetreren zal optreden, dit zal alleen maar extra spanning en dus pijn met zich mee brengen. Je ervaart een gevoel van branderigheid en/of jeuk. Misschien heb je wel bloedverlies na het vrijen.
-Stress.
Als er stress is, is het lijf gespannen en dit kan er ook voor zorgen dat het hele bekkenbodemgebied blokkeert. Als je niet kunt ontspannnen zal je sneller last hebben van pijn, maar ook van droogte aangezien je minder snel zin in het vrijen zult hebben.
-Angst.
Door minder fijne ervaringen kan er angst zijn voor het vrijen. Dit geeft, dan zoals hierboven bij stress beschreven staat, dan juist een verergering van je klachten, want er ontstaat stress.
-Vulvodynia.
Bij vulvodynia is de pijn eigenlijk altijd aanwezig. Onafhankelijk van het vrijen. Er is de hele dag pijn aan de vulva/vagina. Het is een gevoel van branderigheid en/of geirriteerdheid,maar bij onderzoek zijn er meestal geen afwijkingen te zien.
-Lichen Sclerosus.
Dit is een huidaandoening, waarbij de huid langzaam minder soepel wordt. Vooral de vulva is aangetast. De huid voelt strak en is wittig van kleur. De huid is minder elastisch en droger. Er kunnnen scheurtjes ontstaan, bloedinkjes, waardoor de huid stugger wordt en verlittekend. Dit zorgt uiteraard ook voor pijn bij het vrijen.
Voor de duidelijkheid, neem altijd contact op met je huisarts voor een doorverwijzing naar de gynaecoloog. Eerst goed in kaart laten brengen wat er aan de hand is! En praat erover met je partner, maar ook met je therapeut.
Acupunctuur en Chinese Kruiden kunnen je helpen met deze problematiek en je ondersteunen in welk traject van een behandeling je ook zit. Hoe dan?
Door:
-Stress/spanning te reduceren.
-Slijmvliezen te bevochtigen.
-Pijn te reduceren.
-Cystes te verkleinen.
Aanvullend worden er ontspannings- en ademhalingsoefeningen meegegeven om zo het bekkengebied meer te kunnen laten ontspannen. Ook zal er gekeken worden naar je voedingspatroon. Afhankelijk van de oorzaak van je klacht, zullen daar aanpassingen in gemaakt worden.