Wat voor kleur heeft je bloed?

Tijdens een intakegesprek vraag ik naar de kleur van het bloedverlies. Waarom vraag ik dat en wat vertelt het over wat er aan de hand is? Binnenkort leg ik het uit in een blog.

Tijdens een intakegesprek vraag ik de hemd van je lijf. We hebben het niet alleen over de hoofdklacht zoals bijvoorbeeld de pijn in je buik, de misselijkheid of de migraine, waar je mee komt. De vragen zullen zich dan ook niet tot dat gebied beperken.

In de Chinese Geneeskunde kijken we naar jou in zijn geheel en niet alleen naar je klacht. Daarom zullen er tijdens het gesprek vragen voorbij komen waarvan je denkt, wat heeft dat er nu mee te maken en waarom vraagt ze dat?

Zo ook de vraag: Wat is de kleur van het bloed tijdens de menstruatie?

Nu denk je misschien, bloed is bloed toch? Maar de kleur geeft de therapeut juist meer informatie over de onderliggende problematiek.

Heel licht en/of waterig bloedverlies, betekent dat een tekort is en vaak zijn er dan ook klachten als duizeligheid, vlekjes voor de ogen, kramp in de benen, weinig energie. Ook kunnen er klachten zijn van spotting(nadruppelen na de menstruatieperiode).

Heel donkerrood bloedverlies, betekent dat er een koude problematiek is, vaak zijn er ook stolsels en zijn er meer pijnklachten, zoals kramp in de buik en rug. De cyclus is vaak verlengd, rond de 30 dagen. Letterlijk omdat koude verkrampt en vertraagd. Door de verkramping is er geen soepele flow van menstruatiebloed en de vertraging is letterlijk terug te zien in een verlengde cyclus. Vaak zijn er klachten als koude handen en voeten. Er is behoefte aan warmte(warme kruik/kersenpit of warm voetenbad).

Paarsig bloedverlies, dan zijn er vaak meer heftige pijnklachten en steken. Ook kunnen er klonters aanwezig zijn die ook donkerpaars van kleur zijn en het menstruatiebloed kan wat meer ingedikt zijn of slijmerig. Dit kan door hitte en koude veroorzaakt worden. Er is een stagnatie, waardoor er geen soepele flow van menstruatiebloed is. Door de koude, zoals hier boven beschreven, maar kan dus doorlopen in deze vorm. En door hitte, omdat de vloeistoffen indikken en er op die manier blokkade/stagnatie ontstaat en ervoor zorgt dat het menstruatiebloed niet soepel stroomt.

Helderrood bloedverlies, kan betekenen dat er een hitte component aanwezig is. Vaak is er veel bloedverlies, dat betekent dat er veel verschoond moet worden, vaak wordt er doorgelekt en het bloed ruikt metaalachtig. Vaak is er ook een verkorte cyclus, dus korter dan 28 dagen.

Misschien denk je er helemaal niet over na en geef je er geen aandacht aan. En denk je, ik weet eigenlijk helemaal niet wat de kleur is of hoe lang je cyclus is? Hoog tijd om er eens op te gaan letten, want het geeft veel informatie.